Για οικονομία στη κατανάλωση καυσίμων

Μην οδηγείτε νευρικά και σεβαστείτε τα όρια ταχύτητας

Αποφύγετε τη νευρική οδήγηση και το απότομο ξεκίνημα. Όλα τα αυτοκίνητα καταναλώνουν περισσότερη βενζίνη σε ταχύτητες πάνω από 90χλμ. Όταν οδηγείτε με 100χλμ/ώρα αντί για 120χλμ/ώρα κερδίζετε 13% σε κατανάλωση καύσιμου. Όταν οδηγείτε με 90χλμ/ώρα κερδίζετε 25%.

Ελαττώστε την χρήση του κλιματισμού και Κλείστε τα παράθυρα όταν χρησιμοποιείτε κλιματιστικό

Όταν λειτουργεί ο κλιματισμός, αυξάνεται η κατανάλωση του καύσιμου από 13% έως 21%. Αν δεν έχει πολύ ζέστη, προτιμήστε να ανοίξετε τον εξαερισμό αντί να ανοίξετε τα παράθυρα ή τον κλιματισμό.

Αποκλείστε επιπλέον αντίσταση από τον αέρα και βάρος

Αν έχετε φορτώσει την σχάρα οροφής του αυτοκινήτου σας, τότε καταναλώνετε επιπλέον καύσιμο. Προτιμήστε να τοποθετήσετε οποιοδήποτε φορτίο μέσα στο αυτοκίνητο. Αν δεν έχετε επιβαρύνει το αυτοκίνητο, μέσα ή έξω, με κανένα επιπλέον βάρος, ακόμα καλύτερα.

Αποφεύγετε τη μόνιμη τοποθέτηση του πέλματος στο πεντάλ του συμπλέκτη κατά τη διάρκεια της οδήγησης

Αν το αριστερό μας πόδι συνηθίζουμε να ακουμπάμε το πεντάλ του συμπλέκτη, ελαττώνεται η υδραυλική πίεση στους δίσκους (του συμπλέκτη), προκαλώντας τη φθορά τους, οπότε αργότερα αυτοί αρχίζουν να «πατινάρουν». Και πάλι, έχουμε σπατάλη καυσίμου.

Διατηρείστε την αποδοτικότητα του οχήματός σας

Σύμφωνα με το εγχειρίδιο του κατασκευαστή, η τακτική συντήρηση του αυτοκινήτου συμβάλλει στην οικονομική κατανάλωση βενζίνης. Ένα βρώμικο φίλτρο αέρα ή λίγο ξεφούσκωτα λάστιχα, μπορούν να αυξήσουν την κατανάλωση της βενζίνης μέχρι και 13%. Όταν πρόκειται να αντικαταστήσετε τα ελαστικά σας, φροντίστε να πάρετε ίδια μάρκα και μοντέλο με αυτά που «φορούσε» το αυτοκίνητο όταν ήταν καινούργιο. Έχει υπολογιστεί ότι αν όλοι φούσκωναν σωστά και ευθυγράμμιζαν τακτικά τα ελαστικά τους, θα γλυτώναμε χιλιάδες λίτρα βενζίνης κάθε χρόνο.